Южна Африка, един от най-големите износители на цитрусови плодове в света, доброволно ще спре доставките на портокали "Валенсия" за Европейския съюз (ЕС) от райони, засегнати от гъбична болест, съобщи Асоциацията на производителите на цитрусови плодове (CGA), цитирана от Ройтерс.
Решението за спиране на износа за ЕС идва след 10 случая, при които гъбичната болест е открита върху южноафрикански цитрусови плодове, каза в изявление главният изпълнителен директор на Асоциацията Джъстин Чадуик.
Той добави, че доброволното решение има за цел да защити дългосрочния достъп на Южна Африка до ЕС, нейния най-голям пазар за износ, който представлява над 40 процента от доставките на портокали и 27 процента от меките цитрусови плодове, според Националния съвет за маркетинг на селското стопанство на Южна Африка.
"Остава един месец от текущия експортен сезон, бордовете на CGA и Форума на износителите на пресни продукти взеха решение доброволно да затворят износа на портокали от Валенсия от засегнатите от Цитрусово черно петно райони в Южна Африка за ЕС, считано от 16-и септември 2022 г.", заяви Чадуик.
Секторът на цитрусовите плодове в Южна Африка, който генерира 30 милиарда ранда (1,73 милиарда долара) годишен износ и дава работа на 130 000 души, тази година се бори с високите разходи за гориво, торове и доставка, както и с промените в правилата, въведени от ЕС през юни.
ЕС въведе нови фитосанитарни правила, изискващи засилено студено третиране на вноса на портокали от Африка, на фона на опасения относно фалшивия молец - вредител, който засяга цитрусовите плодове. Този ход прекъсна доставките от Южна Африка, която започна дело за уреждане на спор в Световната търговска организация по въпроса.
Спорът в крайна сметка беше уреден след преговори между двете страни, освобождавайки 1350 транспортни контейнера с цитрусови плодове, които бяха заседнали в пристанищата на ЕС в продължение на седмици.
Противопоставянето струва на южноафриканските производители на цитрусови плодове близо 12 милиона долара, каза Чадуик.