Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис каза в четвъртък, че съобщението за новата инвестиция на „Юнайтид Груп“ (United Group) в Гърция е доказателство, че както местните, така и чуждестранните инвеститори вярват в перспективите на Гърция, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА, цитирайки изказване на Мицотакис на среща с представители на „Юнайтид Груп“ в правителствената резиденция „Максимос“.
Представителите на „Юнайтид Груп“ очертаха плана на групата за инвестиции от два милиарда евро в Гърция до 2027 г. с цел надграждане на телекомуникационната инфраструктура.
„Вярвам, че отличната работа, извършена от Министерството на дигиталната политика, както и наличните ресурси на Фонда за възстановяване и устойчивост подкрепят подобни инвестиции“, каза гръцкият премиер, подчертавайки, че 2022 г. ще бъде рекордна година по отношение на привличане на чужди инвестиции в Гърция.
Според правителствено съобщение инвестиционният план на „Юнайтид Груп“ предвижда инсталирането на 10 гига бита оптична мрежа, която ще покрие 4,5 милиона души и предприятия.
Мицотакис каза, че цифровата трансформация на гръцката икономика и общество е залог, който Гърция не само възнамерява да спечели, но и да използва, за да предостави на страната възможността да направи истински скок.
От своя страна ръководителят на „Би Си Партнърс“ (BC Partners) в Европа Никос Статопулос каза: „Днес ние правим много важна инвестиция от два милиарда евро в разработването на оптични влакна, които вярваме, че значително ще насърчат перспективите на страната и дори повече - икономическия и социален просперитет на страната ни“.
Управляващият директор на „Юнайтид Груп“ Виктория Боклаг каза, че „от първия ден, в който дойдохме в Гърция, дадохме да се разбере, че нашата инвестиция не е само моментна. Това, което търсим, са дългосрочни отношения. Ние сме в приятната позиция да обявим че ще инвестираме допълнителни два млрд. евро през следващите пет години. Голяма част от инвестицията ще бъде насочена към изграждането на супер модерна оптична инфраструктура за Нова".
От своя страна министърът на дигиталната политика Кириакос Пиеракакис каза: „Конкретната инвестиция е вот на доверие в Гърция и вот на доверие в нейния технологичен потенциал“.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)