"Юнайтед еърлайнс" (United Airlines) смята, че до няколко години много клиенти в големите градове ще плащат 100 или повече долара за еднопосочно пътуване до летището с четириместно въздушно такси с електрическо задвижване, предаде Асошиейтед прес.
Компанията с централа в Чикаго обяви днес, че ще инвестира 15 милиона долара  в стартъп, който ще ги произвежда и е подписала "условно" споразумение да закупи 200 от малките летателни апарати с опция за още 200.
"Юнайтед еърлайнс" съобщи, че очаква да получи първите таксита, които ще излитат и ще се приземяват вертикално като хеликоптерите на "Ив еър мобилити" (Eve Air Mobility) от 2026 г. 
Трудно е да се прецени ангажираността на "Юнайтед" към сделката, докато не станат ясни условията на поръчката. Говорител на авиопревозвача заяви, че условията са стандартни, когато се купува самолет, който не е сертифициран от регулаторните органи и покриват "редица бизнес цели на "Юнайтед".
Делът в "Ив" се равнява на по-малко от 5 на сто от печалбата на "Юнайтед" за второто тримесечие. 
Сделката обаче се вписва в модела на "Юнайтед" да проявява интерес към стартъпи, които се опитват да произвеждат и да получат регулаторно одобрение за въздушни таксита  като "Арчър" (Archer) и свръхзвукови самолети като "Бум" (Boom).  
Майк Лескинен, шеф на отдела за рисково финансиране на "Юнайтед", заяви, че въздушните електрически таксита с вертикално кацане и излитане ще паснат идеално на градове с трафик със задръствания, до които "Юнайтед" лети, включително Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско. Той каза, че въздушните таксита ще са по-бързи от шофирането до летището и ще произвеждат по-малко емисии, а пътуването с тях ще струва 100 до 150 долара в посока.
Предвижда се самолетът на "Ив" да има обхват от 40 до 60 мили (65 до 100 километра). По-нататъшните прототипи могат да са по-големи от четириместните, които се планират в  момента, но няма да заместят никой от самолетите, с които "Юнайтед" лети от едно летище до друго, така че няма и да намалят въглеродните емисии, произвеждани от редовната флотилия на авиопревозвача. 
"Ив холдинг"  е публично търгувано дружество, основано тази година от сливането на компанията за придобиване със специална цел "Занайт" (Zanite) и подразделението на бразилския самолетостроител "Ембраер" (Embraer). Централата й е в Мелбърн,щата Флорида.