Големият горски пожар, който бушува в турския средиземноморски окръг Мерсин, е поставен под контрол, съобщи телевизия Хабертюрк.
Огънят, пламнал вчера в района на град Гюлнар, се разпростря и на територията на близкия град Силифке, налагайки евакуацията на стотици хора. Опразнени поради наближаващите пламъци бяха 303 жилища в района. Евакуирана е била също бензиностанция, както и почивна база.
Пожарът е бил овладян днес по обяд след 24-часова неспирна борба с пламъците, усложнявана от силния вятър, често сменящ посоката си, каза ръководителят на турската дирекция по горите Бекир Караджабей.
В борбата с пламъците участват 11 самолета и 29 хеликоптера, от които девет на армията, 138 пожарни коли и 850 души персонал.
Борбата с огнената стихия е продължила и през нощта с помощта на хеликоптери, оборудвани със системи за нощно виждане и полети по тъмно. Към усилията на пожарникарите са се присъединили и екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), жандармерията, Националният екип от медицински спасители (UMKE), граждани.
Валията на Мерсин съобщи снощи за 790 евакуирани граждани и 303 превантивно опразнени жилища поради риск от пожара. Засегнатите хора са настанени в пансиони.  По актуализирани данни на частната турска телевизия НТВ общо на територията на Гюлнар и Силифке са евакуирани 1025 граждани.