Западните санкции, наложени след военната интервенция в Украйна, "не успяха да подкопаят финансовата стабилност" на Русия, заяви днес премиерът Михаил Мишустин, цитиран от Франс прес.
"На нашата страна бяха наложени безпрецедентни санкции. Инициаторите им обаче не постигнаха основната си цел. Те не успяха да подкопаят финансовата ни стабилност", каза Мишустин на финансов форум в Москва.
"Правителството заедно с Руската централна банка успя да смекчи значително отрицателното влияние на враждебните действия срещу гражданите и компаниите ни", изрази задоволството си премиерът пред  редица важни икономически фигури.
"Противно на първоначалните опасения инвестициите нараснаха през второто тримесечие с 4 на сто", уточни той.
Забавяне на икономиката бе "неизбежно", имайки предвид многобройните санкции, призна въпреки това той, добавяйки, че "то не е имало разрушителен ефект", тъй като брутният вътрешен продукт на Русия се е понижил "според министерството на икономическото развитие с малко над 1 на сто" през първите шест месеца на 2022 година, подчерта Мишустин.
"Предричаха ни дълбока рецесия, но това не се случи", допълни руският премиер, твърдейки, че Русия ще излезе от този период "още по-силна и по-добре подготвена"
Мишустин отбеляза и че "опитът да се ограничи износа на електроенергия" от Русия за Запада "е довел до естественото увеличение на приходите от петрол и газ в бюджета".
За да потвърди добрите резултати на руската икономика през 2022 г. Михаил Мишустин призова централната банка "да опрости достъпа на чуждестранните инвеститори до руския пазар", най-вече тези, които са готови да плащат трансакциите в местна валута, а не в долари, основната обменна валута в света.
Руският гигант "Газпром", чийто мажоритарен собственик е държавата, обяви вчера, че Китай ще плаща занапред договорите си в рубли и юани вместо в долари.
"Значително намаление на употребата на долара е дългосрочна тенденция", уточни Мишустин, призовавайки страните,които искат това да "подготвят нова система от международни правила".