Заместник-министърът на външните работи на Куба обвини администрацията на американския президент Джо Байдън, че действа неморално, нелегитимно и несправедливо, като оставя Куба в списъка на държавите спонсори на тероризма, заявявайки, че Хавана е жертва на държавно спонсориран тероризъм от страна на Съединените щати в продължение на повече от 60 години, предаде Асошиейтед прес.  
Карлос Фернандес де Косио заяви в интервю за Асошиейтед прес, че оставянето на Куба в черния списък на Държавния департамент заедно с държави като Северна Корея, Иран и Сирия е "лесен начин да бъде наказана Куба, като се цели  Куба да бъде превърната в това, което не е - провалена държава" и добави, че Съединените щати не плащат никаква цена за действията си срещу Хавана, които той определи като нелегитимни, неморални и непоследователни.
Съединените щати налагат икономическо ембарго на Куба през 1960 г. след революцията, ръководена от Фидел Кастро, и национализацията на имоти, принадлежащи на американски граждани и корпорации, припомня Асошиейтед прес.
Изваждането на Куба от черния списък бе едно от основните външнополитически постижения на бившия американски президент Барак Обама, който се стремеше към подобряване на отношенията с карибския остров - усилие, подкрепяно от Байдън като негов вицепрезидент. Дни преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент, администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп отново определи Куба като "държава спонсор на тероризма" и наложи нови санкции. По време на предизборната си кампания настоящият американски президент обеща да възстанови отношенията си с управлявания от комунистическата партия остров, но до момента не е направил нищо в тази посока.
Кубинският заместник-министър изрази днес надежда, че администрацията на Байдън ще "постъпи правилно" и ще премахне Куба от черния списък, но заяви, че правителството няма отговор на въпроса защо американският президент все още не е последвал действията на Обама.
Фернандес де Касио оглави кубинската делегация на преговорите във Вашингтон през април по въпросите с миграцията, които според него са били насочени към подновяване на споразумението от 1994 г. за издаване на 20 000 визи всяка година от страна на Съединените щати за кубински граждани. Той заяви, че има напредък и може би целта ще бъде постигната по-късно през годината.