Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши одобри препоръка за отменяне на задължителното носене на маски на открито в цялата страна, повече от две години след налагането на мярката в разгара на ковид пандемията, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на филипински висши служители.
Филипините и Мианма са последните страни в Югоизточна Азия, които все още изискват задължително носене на маска на открито, каза министърът на вътрешните работи Бенхур Абалос. Той добави, че промяната в политиката за маските в страната ще влезе в сила, след като Маркос-младши издаде изпълнителна заповед.
Проучване показа, че премахването на задължителното изискване за носене на маски в други страни не е довело до притеснителен ръст на инфекциите, когато хората продължават да взимат предпазни мерки, каза той.
Абалос призова хората да продължат да спазват дистанция и да мият ръцете си. Той също така призова възрастните хора и тези, които са с придружаващи заболявания, да продължат да носят маска навън.
Росарио Вергейре, висш здравен служител, каза, че държавен орган, който отговаря за борбата с разпространението на заразата, ще прецени дали задължителното носене на маски на закрито може да бъде премахнато към края на годината на обществени места. Това може значително да увеличи броя на хората, които ще се ваксинират с бустерна доза против ковид.  
Правителството направи този ход, след като кметът на централния град Себу Майкъл Рама обяви доброволното носене на маски на открито в рамките на пробен период, който ще приключи края на годината.
Филипините са сред най-силно засегнатите държави от ковид пандемията в Югоизточна Азия. Местните власти наложиха един от най-дългите локдауни в света, което причини най-тежката икономическа рецесия от десетилетия и задълбочи бедността, глада и безработицата.