Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че иска да бъде осъществяван износ на зърно и от Русия, като добави, че Владимир Путин има право да се оплаква, че изнасяното зърно от Украйна по силата на подкрепеното от ООН споразумение отива в богати, а не в бедни страни, предаде Ройтерс.
Сделката за зърното от юли имаше за цел да предотврати световната продоволствена криза, като гарантира безопасното влизане и излизане на корабите от украинските пристанища, позволявайки им да изнасят десетки милиони тонове зърно. Споразумението улеснява също и руския износ, посочва агенцията.
"Фактът, че доставките на зърно отиват в страните, които прилагат тези санкции (срещу Москва), тревожи г-н Путин. Ние също искаме доставки на зърно да започнат от Русия", каза Ердоган на пресконференция с хърватския си колега Зоран Миланович.
"Зърното, което идва като част от тази зърнената сделка, за съжаление отива в богатите страни, а не в бедните", посочи още турският президент.
В сряда руският президент Владимир Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа.
Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руската инвазия в Украйна през февруари.
Турският лидер открои същевременно скока на цените в енергетиката - въпрос, който по думите му тревожи Европа в момента, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.