Първият кораб с втечнен природен газ (ВПГ) започна да разтоварва на новия терминал "ЕмсЕнерджиТерминал" (EemsEnergyTerminal) в Нидерландия, намиращ се в Емсхавен, съобщиха от газопреносния оператор на страната, цитиран от Ройтерс. 
Танкерът "Мурекс"(Murex) се позиционира до терминала, който е с капацитет на обработка от 8 милиарда кубични метра годишно, заяви Мари-Лу Грегори, говорител на оператора на регазифициращия терминал "Газюние" (Gasunie).
Обектът, който е разположен в близост до областния център Грьонинген, разполага с две плаващи станции за регазификация и съхранение на природен газ.
Капацитетът на терминала вече е запазен от "Шел" (Shell), френската "Анжи" (Engie SA) и чешката ЧЕЗ (CEZ). По-късно днес министър-председателят на Чехия Петр Фиала и нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен ще обявят терминала за формално открит.
Природен газ от съоръжението ще постъпи за първи път в преносната система на Нидерландия следващата седмица, като пълният капацитет на терминала се очаква да бъде достигнат в периода ноември-декември.
Досега Нидерландия разполагаше само с един терминал за регазификация на втечнен природен газ, който се намира в Ротердам. Неговият капацитет на обработка е 16 млрд. кубични метра на година, като е планирано негово разширение с нови 4 млрд. кубични метра годишно към 2025 г.