С премиера на спектакъла "Вампир" от Антон Страшимиров на 10 септември в Пловдив се открива 26-то издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Постановката е на проф. Пламен Марков с екипа на Драматичния театър "Николай Масалитинов", който е домакин на театралния празник. Това каза директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев. По традиция театърът е подготвил специално за фестивала премиерно представление и на Камерната сцена. На 11 септември там ще бъде представен "Старецът и морето" – моноспектакъл на актьора Красимир Ранков по едноименната повест на Ърнест Хемингуей. 
Тази година фестивалът ще премине под мотото "Театъра - мъдростта". Той се реализира от Драматичен театър - Пловдив с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерството на културата, основен спонсор е козметична компания "Роза Импекс". БТА е медиен партньор на проекта.
26-ото издание на театралния празник продължава до 21 септември с гостуването на едни от най-добрите спектакли в репертоара на българските театри. Програмата включва моноспектакъла на Снежина Петрова "Една българка" по Иван Вазов, с режисьор Десислава Шпатова, "Една испанска пиеса" от Ясмина Реза на Малък градски театър "Зад канала", "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков на Младежкия театър "Николай Бинев" с режисьор Николай Поляков, "Последният човек" – спектакъл за възрастни на Държавния куклен театър - Стара Загора, постановка на Веселка Кунчева по романа на Джордж Оруел "1984", спектакъла "Антигона" на Плевенския театър, с режисьор Александър Морфов, спектакъла "Народът на Вазов" от Александър Секулов на Народен театър "Иван Вазов" с режисьор Диана Добрева и други. Чуждестранното участие тази година е на театър "Око" от град Лвов, Украйна. Украинските актьори ще гостуват на 18 септември в Камерната зала със спектакъла "WC" от Бригита Швайгер.
Съпътстващата програма на фестивала ще бъде открита на 11 септември с изложба скулптура на Валентина Златарова в галерия "Димитър Георгиев", а на 16 септември в Камерната зала на театъра ще се състои публичен разговор с драматурга Александър Секулов на тема "Съвременна драматургия". Ще бъде създаден и курс по драматургично писане към Драматичен театър - Пловдив. Програмата включва още представяне на книгата на Иван Добчев "Автопортрет в огледалото на сцената" и на филма "Николай Масалитинов - опит за портрет", както и кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство "Театърът утре". Програмата завършва с представяне на книгата "Стефан Данаилов - колко е лесно да бъдеш обичан" с участието на знакови български актьори негови студенти.