Руското външно министерство обяви за персона нон грата член на румънското посолство в Москва, съобщиха днес агенциите ТАСС и РИА. Информацията е цитирана и от румънската агенция Аджерпрес.
Решението е в отговор на експулсирането на член на руското посолство в Румъния.
На 8 септември Козмин Константин Йоница, шарже д'афер на Румъния в Руската федерация (първи сътрудник според уебсайта на МВнР в Букурещ), беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството относно обявяването на служител на румънското посолство в Русия за "персона нон грата"," се казва в руското дипломатическо изявление.
Тази мярка е в отговор на необоснованото преди това решение на румънската страна да обяви за "персона нон грата" дипломат от руското посолство в Букурещ, добавиха от руското външно министерство.
Румъния, както и други държави - членки на Европейския съюз, бе определена от Москва като "неприятелска страна" след налагането на санкции в отговор на руската инвазия в Украйна, припомня Аджерпрес.
По-рано тази година Русия и страните от ЕС изгониха стотици дипломати една от друга след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.