Стотици граждани са били евакуирани заради голям горски пожар в района на турския средиземноморски окръг Мерсин, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.
Огънят е довел до временното затваряне на пътя, свързващ Мерсин с Анталия. Същевременно продължава лечението на шестима граждани, пострадали под въздействието на пожара, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD).
В борбата с пламъците участват 11 самолета и 29 хеликоптера, от които девет на армията, 138 пожарни коли и 850 души персонал.
Причината за възникването на пожара вчера в района на град Гюлнар, окръг Мерсин, засега е неизвестна. В областта има силен вятър, който разпалва огъня. Изпратени са подкрепления от близките окръзи.
Борбата с огнената стихия е продължила и през нощта с помощта на хеликоптери, оборудвани със системи за нощно виждане и полети по тъмно.
Към усилията на пожарникарите са се присъединили и екипи на AFAD, жандармерията, Националния екип от медицински спасители (UMKE), граждани.
Валията на Мерсин съобщи снощи за 790 евакуирани граждани и 303 превантивно опразнени жилища поради риск от пожара. Засегнатите хора са настанени в пансиони.   
Огънят се е прехвърлил и към съседния град Силифке. По актуализирани данни на частната турска телевизия НТВ общо на територията на Гюлнар и Силифке са евакуирани 1025 граждани от над 180 къщи и два хотела.