Електропреносният оператор на Финландия "Фингрид" (Fingrid) обяви, че е включил към електроенергийната система две електроцентрали от студения резерв, за да балансира разликата между търсене и потребление на ток в страната, докато се извършва ремонт на ядрен реактор, оценяван като жизненоважен за осигуряване на надеждни доставки на електричество през предстоящата зима, предаде Ройтерс. 
Операторът освен това е поискал от пазара още оферти за студен резерв, като допълнителното предлагане е дошло на "извънредно високата цена" от 5000 евро за мегаватчас. 
За сравнение, редовните цени на едро на електроенергията във Финландия бяха около 500 евро на мегаватчас в ранните часове на днешния ден. 
"Фингрид" съобщи по-късно, че двете централи от резерва вече не са необходими и са били изключени около 06:00 часа по Гринуич (09:00 часа местно време). 
Включването на централите "Хуутокоски" и "Форса" се наложи след авария в новия ядрен реактор "Олкилуото 3", както и заради недостатъчно количество енергия, произведена от вятърните електроцентрали във Финландия, поясни компанията оператор.