Четвъртото издание на Националния конкурс "Дунавски звезди" започва утре в Силистра. Организатори са музикална компания "Сенс Мюзик" и Община Силистра, съобщават от общината.
Според регламента конкурсът се провежда в две категории - за индивидуални изпълнители и за дуети, триа и вокални формации, съобщи певецът Йордан Марков. В първата категория участват изпълнители от четири възрастови групи . Втората категория е разделена на две възрастови групи - до 12 години и до 18 години. Участниците в двете категории и във всички възрастови групи изпълняват две песни. Първата песен трябва да е на български език и от български автори, а втората песен е по избор на участника.
Тази година журито е с председател естрадната певица Маргарита Хранова и членове композиторът Станислав Лобошки, журналистът Николай Текелиев и певците Деян Неделчев и Мартина.
Носителят на Голямата награда получава грамота и специално изработена статуетка. Лауреатите от първо до трето място получават също грамота и статуетка. Предвидени са награди от кмета на Силистра - специална награда, от спонсори, за вокален педагог, за най-малък участник, за атрактивно представяне, за най-добро изпълнение на българска песен. Учредена е награда и от Министерството на културата, която ще се връчва ежегодно.
Една от целите на проявата е развитие и подпомагане на творчески надарени деца и талантливи млади хора.
Конкурсът ще завърши на 11 септември с гала концерт на лауреатите.