Наслагването на кризи, основната от които безспорно е кризата с ковид, върна света пет години назад от гледна точка на човешкото развитие, се казва в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес.
Според ООН резултатът от това наслагване е засилването на недоверието и недоволството по света.
За първи път от създаването си преди повече от 30 години Индексът на човешкото развитие, който взема предвид очакваната продължителност на живота, достъпа до образование и качеството на живота, върви надолу в продължение на две последователни години, 2020 и 2021 г., се казва в доклада на Програмата на ООН за развитие.
"Това означава, че умираме по-рано, че сме по-малко образовани и че доходите ни намаляват", заяви ръководителят на Програмата Ахим Щайнер в интервю за Франс прес.
"Като вземете предвид тези три параметъра, можете да добиете представа защо хората започват да са отчаяни и недоволни и да се тревожат за бъдещето", изтъкна Щайнер.
"И преди сме минавали през катастрофи, преживявали сме конфликти и преди, но наслагването на нещата, с които се сблъскваме днес, е сериозен удар по развитието на човечеството", каза още той.