Ирански дипломати изгориха документи рано тази сутрин в Тирана, преди да напуснат Албания, която реши да скъса дипломатическите отношения с Техеран заради неотдавнашна кибератака, предаде агенция Ройтерс. Агенцията съобщава, като се позовава на свидетели, че служители на иранското посолство са хвърлили документи в ръждясал варел, като огънят е осветил стените на триетажната сграда на дипломатическата мисия.
Албанският премиер Еди Рама каза вчера във видео послание, че е наредил на иранския дипломатически персонал да затвори посолството и да напусне страната в рамките на 24 часа.Рама каза, че кибератаката, извършена през юли, е можела да доведе до парализиране на обществените услуги, изтриване на цифрови системи и проникване в правителствената електронна поща, което би довело до хаос и би застрашило сигурността на страната.
САЩ обвиниха Иран за нападение над Албания, членка на НАТО, и обявиха "по-нататъшни действия за търсене на отговорност от Техеран за заплахи за сигурността на американския съюзник".
Иран остро осъди решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Техеран, като отхвърли причините за този ход като неоснователни твърдения.
Хакерската атака предизвика паника в албанските обществени служби, чиито интернет услуги бяха блокирани с дни.