На 4 септември чилийците трябваше задължително да участват в гласуване, за да се произнесат по предлагания нов напредничав основен закон, който да замени действащата от 41 години конституция от епохата на диктатурата начело с генерал Аугусто Пиночет.
Но мнозинството го отхвърли, въпреки че до това гласуване се стигна след надигане на вълна от прераснали в насилие протести, започнали през 2019 г., когато демонстранти поискаха повече социална справедливост. В неделя 62% от чилийците отхвърлиха проекта. Нищо че според младия президент на страната Габриел Борич, той щеше да доведе до нова прогресивна ера. 36-годишният държавен глава, участвал активно в протестите, благодарение на които стана държавен лидер, сега бързо призна поражението си и каза, че „трябва да слушаме гласа на народа и да вървим редом с него“.
Проектоконституцията беше подготвяна повече от година от т. нар. Конституционно събрание, избрано през май 2021 г. В него влязоха по 77 мъже и жени, като повечето не бяха партийно обвързани. До избор на Конституционно събрание се стигна, след като през 2020 г. в Чили имаше референдум, на който 79 на сто от гласувалите се обявиха за погребване на конституцията от ерата на Пиночет и утвърждаване на нова.
И защо сега всички тези хора отхвърлиха категорично предложението, подкрепено през август и от голяма група реномирани икономисти и политолози? Те не позволиха да бъдат убедени дори от уважаваните професионалисти, обединили се около становището, че проектът „създава юридическата структура, която ще може да подготви Чили за един нов век на справедлив растеж с перспективи за привличане на инвестиции, защита на финансовата стабилност и осигуряване на развитие на всички чилийци“, предаде Франс прес.
Предложеният проект на нов основен закон спечели одобрение само в 8 от общо 346 избирателни района. И въпреки че отхвърлянето беше прогнозирано от социолози, 24-те пункта разлика между „не“ и „да“ бяха изненадващи, тъй като предлаганият текст беше обявен за „демократично усилие за скъсване със заложеното по времето на Пиночет“.
След обвяване на резултатите от вота улиците се изпълниха с празнуващи хора. В Сантяго граждани надуваха клаксоните по кръстовищата като израз на голямо удовлетворение. „Щастливи сме, защото наистина искаме нова конституция, но такава, която да е направена както трябва, а тази не отговаря на очакванията на мнозинството, цитира Асошиейтед прес 34-годишната Лорена Корнехо, излязла да празнува с чилийското знаме.
Конституционното събрание представи текст, обхващащ 388 члена, разгърнати върху 178 страници. Но още когато делегатите в него пристъпваха към работа, чилийците започнаха да губят ентусиазъм към изработвания документ, отбелязва АП. У мнозина се засилиха опасенията, че той ще се отклонява прекалено вляво и ще се стигне нещо като ефект на махалото. 
Според подкрепящи проекта обаче в ход е била и кампания по дезинформация и разпространение на фалшиви новини за съдържанието му. 
„Написаната сега конституция клони твърде много в едната посока и не отразява вижданията на всички чилийци“, смята 41-годишният Роберто Брионес, цитиран от АП. „Искаме нова конституция, но тя трябва да има по-добра структура“.
Карлос Салинас – говорител на Гражданската камара за отхвърляне (на проекта), каза, че за мнозинството чилийци отказът е „път на надеждата“, цитира го АП.
Резултатът от гласуването показа, че въпреки всичко чилийците не са готови да подкрепят текст на основен закон, който щеше да е един от най-прогресивните в света и щеше коренно да промени латиноамериканската държава, отбелязва АП.
Според критици проектоконституцията е твърде пространна, липсва ѝ яснота и в някои отношения отива прекалено далеч. Става дума за определянето на Чили като многонационална държава, за установяването на автономни райони за коренното население и за даване на приоритет на околната среда и на равенството между мъже и жени.
50-годишният Итало Ернандес, интервюиран след като е упражнил правото си на глас в избирателна секция на националния стадион в Сантяго, казва, че е подкрепил промените. „Трябва да оставим зад гърба си конституцията на Пиночет, която облагодетелстваше само онези, които имат пари“, заявява той и допълва, че е „много символно и много емоционално да гласуваш на стадион, който е бил използван като център за задържане и изтезания по времето на военната диктатура“.
Сегашната конституция на Чили е пазарно ориентирана и подкрепя частния сектор в образованието, пенсионното осигуряване и здравеопазването. В нея не се споменават коренните жители, които са 13 на сто от населението на страната.
Всъщност неделният вот беше и своеобразен референдум за управлението на Борич. Той встъпи в длъжност през март с обещание за икономически и социални реформи, но трябваше да се справя в условията на висока инфлация, икономически опасения и слаба национална валута, посочва Ройтерс. 
В деня след вота пазарите в Чили реагираха позитивно на резултата, а инвеститорите го приветстваха, тъй като според анализатори това ще бъде основание следващата проектоконституция да е по-умерена, а в написването й да участват повече центристки и консервативни групи.
Борич, който стана президент като лидер на широк ляв съюз, каза вечерта след вота, че планира да направи промени в правителството след това поражение, привличайки по-умерени министри. Още във вторник президентът смени петима членове на кабинета, в опит да даде нов тласък на правителството. Това стана по-малко от 48 часа след като държавният глава понесе разтърсващия удар с отхвърлянето на проектоконституцията, зад която твърдо беше застанал. Борич нарече тази стъпка „болезнена, но необходима“ и призна, че това е бил един от политически най-трудните моменти за него. Някои консервативни лидери обаче го бяха предупредили, че няма да участват в разговори за нов проект на основен закон, докато правителствените промени не са налице.
Междувременно лявоцентристки и десни политици, които се противопоставяха на новата конституция, изразиха интерес да работят с правителството върху нов проект, но други предлагат промени на сегашната конституция, които да бъдат одобрени от Конгреса.
Премахването на остатъците от миналото, свързани Пиночет, беше основен двигател за изготвянето на нова конституция, смята преподавателят от Чилийския университет Робърт Фънк, цитиран от Си Ен Ен. Въпреки това проектът, който поставяше ударение върху самоопределението на коренните жители, защитата на околната среда, половото самоопределение и равенството между мъже и жени във всички държавни институции, както и върху нова национална здравна система, беше отхвърлен. 
Десните политици изтъкват, че проектът би изместил страната твърде вляво, че е прекалено амбициозен и би било трудно да залегне в ефективни закони.
Парадоксално е, но решението за отхвърляне на конституционно гарантирани права на жените беше взето 70 години след като гражданките а Чили получиха право на глас, отбелязва британският в. „Гардиън“.
Новият проект би променил и много чилийски институции. Сенатът например щеше да бъде заменен от Камара на регионите, посочва Би Би Си.
Моника – гласоподавателка от Сантяго, казва за АФП, че „Чили има нужда от промяна, но няма нужда от комунизъм, а този процес целеше именно това. Той създаваше неравенство и разделение в Чили“.
Настоящата конституция обаче е смятана за спирачка пред всякаква по-задълбочена социална реформа, а и избирателите масово се обявиха за нов основен закон, въпреки че досегашната неолиберална основа донесе десетилетия на стабилност и икономически растеж.
Сегашното отхвърляне на проектоконституцията не означава замразяване на всички реформи. За много от тях вече са разработени пътни карти и се очаква те да бъдат прилагани въпреки всичко.
Сега предстои президентът Борич да поиска от парламента започване на нов конституционен процес, който да излъчи ново Конституционно събрание, натоварено да подготви нов проект.
Дотогава сегашната конституция остава в сила, но така или иначе връщане назад няма да има. Новото е, че консервативните среди в страната, които почти не бяха представени в Конституционното събрание, ще имат по-тежка дума в бъдещите преговори, ще налагат ритъм на работа и съдържание на предложенията, обяснява Сесилия Осорио от Чилийския университет, цитирана от Ройтерс.
Според анализатори вече са ясни контурите на следващото Конституционно събрание, което вероятно ще е с по-малък състав, а ролята на политическите партии в него ще е по-широка.
„Това, към което можем да се стремим, е предложение, много по-умерено от отхвърленото, с много повече елементи на приемственост“, обобщава политоложката Клаудия Хайс, цитирана от АП. След това идва въпросът до каква степен това ниво на приемственост по отношение на сегашната система е съвместимо с канализирането на недоволството, изразено по време на социалния катаклизъм от 2019 г. анализира Хайс.
Много вероятно е „експлозията през 2019 г. да е станала обект на преувеличена интерпретация“, смята чилийският социолог Еухенио Тирони, цитиран от АП. „Това беше явление, свързано с градската младеж, а не с най-бедните. Младежите бяха разочаровани, че очакванията им не са се оправдали, а не защото са гладни. И на това явление беше придадено много по-обхватно значение поради убеждението, че цялото население го подкрепя. Мисля, че това беше грешка“, заключава Тирони.
А и политическите лидери не обърнаха нужното внимание на това, което Тирони нарича „махмурлук“ след социалния бунт, довел до „реактивиране на консервативните социални гени“.
Все пак, Тирони е оптимист, че процесът може да продължи с разумно темпо, така че вот за нова конституция да има отново до септември 2023 г., когато се навършва половин век от военния преврат през 1973 г.