Новата британска премиерка Лиз Тръс снощи назначи депутатът Стив Бейкър, който силно подкрепя Брекзит, на младши министерски пост в Службата за Северна Ирландия - назначение, което бе критикувано, като "изпращащо разрушително послание", предаде Ройтерс. 
Тръс заяви вчера, че предпочита да намери решение чрез преговори с Европейския съюз за разрешаване на проблемите около спорните правила, регулиращи търговията на Обединеното кралство със Северна Ирландия след Брекзит. Противопоставянето във връзка с протокола за Северна Ирландия е най-големият от няколкото проблема, обтягащи отношенията между Европейския съюз и Великобритания и може да доведе до търговска война, ако Лондон продължи да налага законодателството, което на практика нарушава някои от правилата, отбелязва Ройтерс.
Назначаването на Бейкър, който оглавяваше групата от привърженици на Брекзит в Консервативната партия по време на преговорите на Великобритания за излизане от Европейския съюз, беше разкритикувано от някои северноирландски политици. Народната представителка Клер Хана, която е част от "Социалдемократическа лейбъристка партия", заяви, че назначаването на Бейкър е "неприятно решение, което ще изпрати разрушително послание към Европейската комисия и партиите в Северна Ирландия". "Лиз Тръс има възможност да представи аргументи в полза на решение, постигнато чрез преговори с Европейския съюз, в интерес на хората на тези острови (островите от Обединеното кралство). Тези назначения изглеждат в рязък контраст с тази цел", заяви Хана в свое изявление, като подчерта и назначаването на Крис Хийтън-Харис, който също е твърд защитник на Брекзит, за държавен секретар на Северна Ирландия.
Бейкър помогна да се оглави бутът, който повали сделката за Брекзит на тогавашната премиерка Тереза Мей, като заяви, че тя държи Великобритания твърде тясно обвързана с Европейския съюз.