Турция и Обединеното кралство би трябвало да бъдат поканени на първото заседание на Европейската политическа общност, която ще събере на 6 октомври в Прага лидерите на 27-те страни членки от ЕС и тези на страните кандидатки за еврочленство или на страните, които са близки до ЕС, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.
Освен страните членки, лидерите на шест западнобалкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия, а също и на Норвегия, Швейцария, Украйна, Молдова, Грузия, Турция, Армения и Азербайджан скоро би трябвало да получат покана за участие в срещата. Този списък е окончателен, според един от източниците, а според друг консултациите по него продължават.
Проектът за платформата за политически диалог и сътрудничество -  Европейска политическа общност - бе лансиран от френския президент Еманюел Макрон и подкрепен през юни по време на среща на върха на ЕС от европейските лидери. 
Първото заседание на платформата на 6 октомври в Прага -  ротационен председател на ЕС -  ще позволи една политическа дискусия по стратегически въпроси от общ интерес за европейския континент, по-специално войната на Русия срещу Украйна, енергийната криза, икономическата ситуация, казва европейските източници. Тази среща ще протече като пленарна сесия, кръгли маси, двустранни срещи и финална вечеря. 
Европейската политическа общност не е алтернатива на разширяването на ЕС, посочват източниците.
В реч пред френските посланици на 1 септември Макрон заяви, че Европейската политическа общност е призвана да се събира на всеки шест месеца.
Въпросът за участието на Турция във формата е поставян не само от Гърция и Кипър, които имат различия с тази страна, но и от други страни членки. Този въпрос ще бъде дебатиран и Франция не може да налага вето, казва един от източниците.