Медицинско изложение, организирано в Орадя за първи път, като част от Международната конференция за медицински технологии SSIMA, включва предложенията на пет иновативни стартиращи компании като например най-модерния хирургически робот в света „Версиус“ (Versius), донесен от Великобритания от „Кеймбридж Медикъл Роботс“ (Cambridge Medical Robots, CMR), както и екосистема за дезинфекция и профилактика на нозокомиални заболявания, създадена от жител на Орадя. Това предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
Според представителите на компанията CMR хирургическият робот „Версиус“ е много по-гъвкав от други роботизирани системи (Да Винчи например) и позволява операции, извършвани от лекаря, който може да стои прав, но и да е седнал.
„Това е единствената система за роботизирана хирургия в света, която позволява на лекаря да бъде или седнал, или прав, когато оперира. „Версиус“ запазва частта за роботизирана хирургия, а именно видимост, 3D, 10x увеличение на изображението, но подвижната част е много по-гъвкава, с много повече степени на сгъване в седем точки. В момента в Румъния все още няма работещ такъв хирургически робот", каза официален представител на CMR.
В света в момента има 140 робота „Версиус“, които вече са извършили 7000 хирургични процедури. Роботът струва приблизително 1,5 милиона евро.
Разделът, посветен на болницата на окръг Орадя, също предоставя информация за революционен продукт на компанията „Херцмед“ (Hertzmed) от Орадя. Компания представя ИТ продукт за приложение за автоматични отчети, изписващи инструкциите на лекаря чрез гласово разпознаване, а друга - иновации в лъчетерапията.
Компанията „Херцмед“ от Орадя се представя за първи път с интегрирана екосистема за дезинфекция на помещения, базирана на блокчейн, което позволява пълна прозрачност и проследимост на дейностите по дезинфекция. „Херцмед“ предлага устройство и софтуерна инфраструктура, която ще дигитализира процесите на обеззаразяване в здравни заведения, училища, детски градини, медицински центрове, хотели, СПА центрове, ресторанти, транспортни средства и др. Целта им е предотвратяване на вътреболничните инфекции.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)