В рамките на посещението си в Косово групата за приятелство „Литва-Западни Балкани“ към парламента на Литва проведе няколко срещи в парламента на Косово, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
По този повод литовската делегация изрази подкрепата си за Косово в европейския му път и усилията за членство в Съвета на Европа.
След срещата на групата за приятелство „Косово-Литва“ ръководителят на литовските депутати Лайма Андрикиене заяви, че Косово е изпълнило всички условия, поставени за визова либерализация.
Междувременно заместник-председателят на Групата за приятелство „Косово-Литва“ Халил Тачи каза, че литовската делегация е на тридневно посещение в Косово, като знак за задълбочаване на отношенията между двете страни.
„Срещите на нашата група за приятелство допринасят за развитието на парламентарната дипломация със специален акцент върху значението на развитието на междупарламентарното сътрудничество и перспективата на двустранните отношения с Литва в области от общ интерес. Косово е много благодарно за подкрепата на Литва. Междувременно ние обменихме идеи и обсъдихме теми за конкретизиране на нашето сътрудничество и подчертахме важността на подкрепата на Литва за членството на Косово в Съвета на Европа, както и стремежите ни към интеграция в ЕС и НАТО. А също [необходимостта от] подкрепа за убеждаването на скептични страни да прокарат либерализирането на визовия режим процес за гражданите на Косово", каза той.
Ръководителят на литовската делегация Лайма Андрикиене каза, че литовските депутати насърчават Косово да продължи с прилагането на съществени реформи за европейска интеграция в областта на върховенството на закона, правосъдието, основните права и борбата с корупцията.
„От 24 февруари живеем в нова реалност в резултат на войната на Русия в Украйна. Ние сме напълно благодарни и сме на страната на Косово по отношение на руската агресия и срещу руската агресия. Литва дава пълна и силна подкрепа на продължаващите усилия на Косово за укрепване на своята държавност и интеграция в международната общност, както и за изграждане на демократична, мултиетническа и просперираща държава. Литва подкрепя целта на Косово да стане член на Съвета на Европа и също така приветства стремежа и привързаността към трите ключови ценности на ЕК, които са правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Литва напълно подкрепя Косово по пътя му към европейска интеграция и ние оценяваме напредъка сега", каза тя.
Освен това тя каза, че Литва е готова да сподели опита си в процеса на европейска интеграция.
„Нашата страна и делегация подчертаха своята подкрепа за визовата либерализация, тъй като Косово вече изпълни всички условия, поставени от Европейския съюз. Според нас няма съмнение, че европейската интеграция е най-силният геополитически инструмент за поддържане на стабилност, избягване на дестабилизация в региона на Западните Балкани и трябва да направим всичко възможно, за да се възползваме максимално от този аспект“, каза тя.
Припомняме, че Литва призна независимостта на Косово през май 2008 г.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)