Допитванията до общественото мнение лъжат, заяви днес бразилският президент Жаир Болсонаро в пламенна реч, която произнесе пред десетки хиляди симпатизанти, събрали се в бразилската столица по повод 200-годишнината от независимостта на страната, предаде Франс прес.
Той визира допитванията на социологическия институт "Датафоля", според които на първия тур на изборите на 2 октомври той ще спечели едва 32 процента, докато опонентът му, бившият президент Луиз Игнасио Лула да Силва, ще получи 45 процента.
"Те искат да се върнат на местопрестъплението. Но това няма да се случи", заяви Болсонаро, визирайки Лула, който беше начело на властта 14 години, и неговата Партия на трудещите се. При тези думи множеството, събрало се на митинга започна да скандира: "Лула е крадец!".
Честването на юбилея в бразилската столица премина с парад, протекъл при изключителни мерки за сигурност. Но на проявата в столицата не присъстваха нито председателят на Върховния съд, нито председателите на двете камари на парламента, противно на традицията.
Честванията протичат в напрегната обстановка, тъй като опозицията обвинява Болсонаро, че узурпира националния празник за предизборни цели.
Тържества, но и протести има в много бразилски градове в деня на юбилея. Сред тях е и мегаполисът Рио де Жайнеро, където  се очаква по-късно днес да се появи Болсонаро. Още преди началото на честванията там на плажа Копакабана се стекоха хиляди привърженици на президента, за да наблюдават празничен "парад на джетове". Очаква се тържествата в мегаполиса да продължат с демонстрации на военнослужещите - събитие, което обаче градските власти не наричат парад, въпреки че Болсонаро обяви, че в Рио също както и в столицата ще има военен парад.