Бившият босненски сръбски военен полицай Момчило Тешич беше осъден на 20 години затвор за участието си в разстрела на 17 бошняци от Сребреница, в село Мършичи, община Власеница, през юли 1995 г., предаде за БТА босненската агенция ФЕНА, позовавайки се на съобщение на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN)
Държавният съд на Босна и Херцеговина осъди в сряда Момчило Тешич, военновременен полицай от бригадата „Власеница“ на босненската сръбска армия, за участие в убийството на 17 мъже от района на Сребреница в село Мършичи, община Власеница на 13-14 юли 1995 г.
Той беше признат за виновен в извършване на престъпление срещу човечеството.
В обвинителния акт се казва, че Тешич и други членове на бригадата „Власеница“ са управлявали контролно-пропускателен пункт на босненските сърби в село Люке и са спирали превозни средства, превозващи бошняци там, като са откраднали пари и бижута от тях.
Някои жени са били отведени и изнасилени, докато някои мъже са били вързани и задържани в сградата на местното основно училище, където са били малтретирани, твърди прокуратурата.
Тешич, заедно с други, отвеждат някои от заловените мъже в село Мършичи, където са застреляни и след това са ограбени.
Един мъж успял да избяга, като скочи от камион, но Тешич хукнал след него. По-късно останките му са намерени и идентифицирани.
Това е присъда на първа инстанция и подлежи на обжалване.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)