Режисьорката Джоана Хог и актрисата Тилда Суинтън представят общия си филм „Вечната дъщеря“ („The Eternal Daughter“) на кинофестивала във Венеция, предаде АП.
Филмът е за отношенията между шестдесетгодишна жена и нейната майка. 
Режисьорката Джоана Хог споделя, че е била изключително нервна от факта, че собствената й майка може да гледа най-новия й филм. Хог използва собствения си живот за филмов материал и вдъхновение. Героинята и нейната майка се отправят на общо пътешествие. Филмът е призрачна история, изпълнена със съжаления, спомени и щастие. 
За съжаление майката на Джоана Хог умира по време на монтажа на филма. Именно това прави световната премиера на филма по време на фестивала във Венеция толкова емоционална. „Така и не посмях да кажа на майка си за какво ще се разказва в този филм. Но тя сигурно се е досетила, беше толкова интуитивен човек“, казва режисьорката. 
Актрисата Тилда Суинтън, която е дългогодишна приятелка на Хог, играе и двете роли – на дъщерята Джули и на майката Розалинд. „Това е един много различен филм. Не става въпрос за отношенията между двама души. Разказва се за нещо много по-дълбоко и мистично, дълбоко и болезнено“, споделя Суинтън. Според актрисата темата на филма означава, че всеки работи с „емоционално скъп“ материал. 
Спецификите на продукцията идват и от факта, че една и съща актриса играе две роли. Джоана Хог взима решение да не заснема сцените с двете героини „през рамо“, за да помогне на зрителите да се ориентират в гледната точка, а да снима индивидуално Джули и Розалинд. Така един ден Тилда Суинтън е майката, а на другия ден – дъщерята. Филмът няма традиционен сценарий, а диалозите са импровизация.