Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта днес, че Сърбия е ключова страна за мира и стабилността в Западните Балкани, съобщи Танюг. Ердоган отбеляза, че за просперитет и стабилност е необходима силна икономика и добави, че е забелязал, че и от двете страни има желание за подобряване на бизнес отношенията.
Говорейки на откриването на бизнес форум Сърбия-Турция в Белград, Ердоган каза, че ще продължи да работи за осигуряване на просперитет и стабилност в региона и добави, че никога не може да се каже, че е постигнато достатъчно ниво на сътрудничество, когато става дума за икономическото сътрудничество между Сърбия и Турция.
Чрез съвместните ни усилия сме фокусирани върху постигането на конкретни резултати, за да можем още повече да задълбочим нашето сътрудничество, каза турският президент. Той  посочи, че икономиката в Сърбия продължи да расте дори по време на пандемията от коронавирус, благодарение на визионерския подход на президента Александър Вучич.
Ердоган каза, че се радва да посети Сърбия три години след предишното си посещение и посочи, че голямата делегация от турски бизнесмени, участваща в бизнес форума, е показател за това колко важно е сътрудничеството на Турция със Сърбия.
Турският президент припомни, че стокообменът между двете страни през 2021 г. е бил два милиарда долара, а през първите осем месеца на 2022 г. е постигнат обмен в размер на над 1,5 милиарда долара.
В Сърбия също имаме големи инвестиции от турски компании, които създават работни места, каза Ердоган, добавяйки, че досега турски инвеститори са вложили 400 милиона долара в Сърбия, а в момента има 3300 турски компании в Сърбия и 21 фабрики. Той благодари на президента Вучич, че винаги е подкрепял турските компании и е помагал за решаването на проблемите, пред които са изправени.
Изразявайки надежда, че това ще продължи и в бъдеще, Ердоган каза, че Турция ще продължи да допринася за инициативите за развитие на Сърбия. По думите му потенциал за подобряване на сътрудничеството има в сферата на здравеопазването, енергетиката и IT сектора.
Подчертавайки важността на подписаното днес споразумение за пътуване между двете страни само с лични карти, Ердоган каза на бизнесмените, че те ще могат да пътуват, сякаш пътуват в собствената си страна.