Държавната гранична служба на Украйна е започнала операция "Граница". Тя цели да блокира влизането от Русия на организирани групи и отделни личности, които магат да вземат участие в екстремистки мероприятия на територията на Украйна. Това обяви на брифинг в Киев първият зам.-шеф на службата Павел Шишолин, предаде УНИАН. По думите на Шишолин, операцията трябва да спре превоза на оръжие, боеприпаси и взривни вещества на източния участък на границата. "Ние изпълняваме тази задача рамо до рамо с военнослужещите от 79-а отделна аеромобилна бригада в гр. Николаев, като сме изградили три блокпоста на пътищата към Крим”, - сообщи той.

На границата в Донецка област граничарите проверяват с кучета и технически средства всички влизащи от Русия моторни превозни средства. Шишолин констатира, че Крим се намира във фактическа изолация.

Командният център на ВВС на Украйна владее цялата информацията за въздушната обстановка над тариторията на Украйна и контролира движението на всички самолети във въздушното пространство над страната. Това обяви във Виница началникът на радиотехническите войски на на командването на ВВС на Украйна полковник Сергей Вишневски, съобщи УНИАН, като се позова на пресцънтъра на Министерството на отбраната.

Вишневски обаче уточнил, че въздушното пространство над Крим и украинската част на Черно море е зона на отговорност на радиотехническата бригада, която е базирана в Севастопол и в момента била обсадена от руски войски и отрядите за самоотбрана.

По думите на Вишневски подразделенията на територията на Украйна са приведени във висша степен на бойна готовност, личният състав е получил оръжие и е заел своите места в бойните разчети. Засилена е охраната на военните обекти и командните пунктове. Офицери, прапоршчици, сержанти и войници денонощно дежурят до средствата за радиотехническо разузнаване, докладва Вишневски.