Филмът „Сент-Оме“ на френската режисьорка Алис Диоп , вдъхновен от действителни събития, е включен в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, съобщава АФП.
Алис Диоп печели награда „Сезар“ с първия си късометражен филм през 2017 г. Сега тя изследва голямата тема за майчинския инстинкт. Сценарият на новия й филм „Сент-Оме“ („Saint-Omer“) стъпва на реално случили се събития – процес за убийството на дете.
Главната героиня, в чиято роля влиза актрисата Гюзлажи Маланда, е имигрантка от Сенегал, обвинена в убийството на 15-месечното си бебе. Жената изоставя детето на един плаж по време на прилив. Филмът се съсредоточава върху процеса, а сюжетът следва фактите – такива, каквито са били по време на убийството през 2013 г. 
Алис Диоп споделя, че е била обсебена от историята: „Бях объркана и за мен тази история беше много интимна заради майчинския инстинкт, който нося в себе си. Така беше и с всички присъствали на процеса жени.“ Именно тази емоция е пренесена във филма. 
Алис Диоп е родена през 1979 г. Родителите й са от Сенегал. Бъдещата режисьорка е израснала в предградие в Париж. Завършила е история и социология. Именно социологията я довежда в ателието за документалистика в прочутото киноучилище „Феми“.
Алис Диоп приема участието си в надпреварата за „Златен лъв“ във Венеция като изключително признание: „За чернокожа жена това е голяма гордост. Щеше да е хубаво да сме повече. Във всеки свой филм се опитвам да покажа, че черното тяло е универсално. Моето присъствие във Венеция е знак, че по някакъв начин моят глас се чува.“