Косовските институции изграждат нова база на специалните полицейски части в косовското село Ясеновик, община Зубин поток, в северно Косово. Тя беше посетена  вчера от косовския премиер Албин Курти и министъра на вътрешните работи Джелял Свечля, предаде косовският независим информационен портал Telegrafi.com.
Визитата се състоя вчера, на двадесет и третата годишнина от основаването на косовската полиция. По този повод Курти и Свечля положиха цветя на мястото в село Зупче, където преди 11 години при изпълнение на служебните си задължения загина полицаят Енвер Зюмбери. 
Курти и Свечля посетиха и лагера на специалната част Белведере в Митровица.
Посещението на Курти и Свечля предизвика реакции от сръбска страна, като по информация на вестник "Коха диторе"  директорът на  сръбската правителствена Служба за Косово Петър Петкович казал, че премиерът на Косово Албин Курти „няма какво да търси на север в Косово“. Той е сравнил посещението на Курти с това на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, което се състоя преди няколко дни.
„Успехът на визитата на Ана Бърнабич в нашата южна провинция /Сърбия не признава независимостта на Косово и я смята все още за своя южна област - бел. ред./ е засвидетелстван най-добре от факта, че веднага, в следващите дни Курти затича да се снима на север в Косово и Метохия“,  казал Петкович в съобщение до медиите. По думите му „за разлика от Бърнабич, която беше посрещната с ентусиазъм от хиляди сърби, Курти влезе тайно, за да не срещне случайно сърби, докато единствените, които го очакваха, бяха членовете на ROSU /Косовски специални части, Regional Operation Support Unit/”.
Според Петкович Курти има за цел „само да създава напрежение, провокации и несигурност“.