Гръцкото правителство очерта днес серия от мерки, целящи намаляване на потреблението на енергия в обществения сектор с 10 процента в краткосрочен план и с 30 процента до 2030 г., съобщава в. "Катимерини".
Мерките, които бяха представени от министъра на енергетиката Костас Скрекас, министъра на вътрешните работи Макис Воридис и заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис, предвиждат стимули за учрежденията, които намалят сметките си за енергия, чрез увеличаване на финансирането им от държавния бюджет.
Те включват назначаване на енергиен инспектор, който да следи дали всички светлини и уреди като климатиците са изключени след края на работния ден.
Директорите на отдели също така се насърчават да следят за поддръжката на охладителните и отоплителните системи на офисите, да разчитат повече на естествената вентилация и да поставят завеси и щори, където е необходимо, за да осигурят повече сянка.
Същевременно от градските власти се изисква да подобрят регулацията на общественото осветление и да намалят употребата на декоративни светлини.