Паметник на един от изявените български дисиденти Нури Адалъ ще бъде открит в носещият името му градски парк в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 
От там припомнят, че Нури Адалъ, известен още като българския Нелсън Мандела, прекарва общо 23 години по затворите по време на комунистическия режим в България. През 1989 година е екстрадиран в Турция, където дълги години е секретар на изселническата организация "Балгьоч". През 2000 година Адалъ е удостоен със званието почетен гражданин на община Момчилград. Напуска този свят през 2004 година.
Церемонията по откриване на паметника е от 10:00 часа на 11 септември, датата на която се навършват 100 години от рождението му. Автор на паметника е българският скулптор Бехчет Данаджъ. Бюстът на Нури Адалъ е с височина 85 сантиметра, като самата композиция на паметника е около 2,5 метра. Бехчет Данаджъ е автор на над 30 паметника, сред които този на Наим Сюлейманоглу в Момчилград /заедно с покойния скулптор Шюкрю Мустафа/, на Св. Цар Борис I и Светите братя Кирил и Методий, на Коджа Юсуф в Хитрино и други.