С танго операта „Мария от Буенос Айрес“ завършва  тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“ -2022 . Седмият Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ във Велико Търново ще завърши с единствената танго опера в света. Спектакълът на Държавната опера - Пловдив ще се състои на 10 септември от 21:00 ч. Заради прогнозата за дъждовно време постановката ще се играе на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, съобщиха организаторите.  
Сюрреалистичната опера от Астор Пиацола е фюжън от танго, поезия и класическа музика, която  разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстна история с библейска символика, възхвала на женското начало, побрала противоречията на света – ненавист и поквара, любов и омраза, отчаяние и възвисение, гибел и новозараждащ се живот, е в сърцевината на сюжета.
Страстният дует на Мария с тангото е претворен от фантазията на режисьора Веселка Кунчева ("Дама Пика", "Аз, Сизиф", "Вграждане" и др.) в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска.
Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен "глас" в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената. В спектакъла, под диригентската палка на Константин Добройков, участват Момчил Караиванов, Живко Джуранов, хор, балет и оркестър на Пловдивската опера.
Организаторите са подготвили за жителите и гостите на Старата столица специален флашмоб-покана за своя спектакъл. На 9 и 10 септември  от 19:30 до 20:30 ч. хорът и балетът на трупата ще дефилират със сценични костюми и музикални откъси от „Мария от Буенос Айрес“ в центъра на Велико Търново. 
Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. 
Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, в. „Борба“, в. „Янтра Днес“ и Общинско радио Велико Търново.