Дългосрочен заем от фонд „ФАЛГ“ в размер на около 1,5 милиона лева ще поеме община Тутракан за изграждането на Мемориалния комплекс „Тутраканска епопея” и прилежащите му публични пространства. Това съобщи за БТА кметът на общината д-р Димитър Стефанов.
„От забавянето на одобряването на проекта, поради покачването на цените на строителните материали, недостигът е близо 1,5 милиона лева. Начинът да ги набавим е чрез заем. Търпя доста упреци, че при подобен недостиг решавам да реализирам този проект, но смятам, че ако сега не успеем, в бъдеще няма да го реализираме“, каза Стефанов.
Проектът предвижда да се построи нова музейно-експозиционна сграда и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала с диаметър 18 метра и височина 5 метра, оборудвана с модулна видеостена (около 560 кв. м) от монитори и холограмни проектори. Планувана е също 3D карта на бойните действия и интернет базирана информационна система. Ще има и многофункционална зала за експозиции и конференции с капацитет от 70 места.
През август бе на направена първата копка по проекта. Очаква се строителните работи да започнат в близките дни.