Индия миналата седмица пусна на вода своя първи самолетоносач местно производство на фона на нейните опити да се противопостави на много по-големия и разрастващ се флот на регионалния си съперник Китай и да разшири капацитета на своята корабостроителна индустрия. "Викрант" (в превод от санскритски - "Храбрец" или "Смелчак") е вторият индийски самолетоносач и заедно с построения в Съветския съюз "Викрамадитя", който страната купи от Русия през 2004 г., ще охранява Индийския океан и Бенгалския залив, съобщи Асошиейтед прес. Новият 262-метров кораб е разработен от индийските военноморски сили и беше построен в корабостроителница в град Кочи в Южна Индия. Той беше пуснат на вода от индийския премиер Нарендра Моди на церемония, която беше част от тържествата за отбелязване на 75 години от обявяването на независимостта на Индия от британско владичество. Моди подчерта, че Индия сега става една от малкото страни в света със своя собствена програма за строеж на самолетоносачи. "Това е исторически ден и знаково постижение", каза индийският премиер. "Това е пример за усилията на правителството да осигури самостоятелността на индийския отбранителен сектор", добави той.
Индия е един от най-големите вносители на оръжия в света, като за периода 2018-2021 г. е похарчила 12,4 милиарда долара за оръжеен внос, но в същото време се стреми да развие собствен производствен капацитет, тъй като нейният ключов доставчик Русия води война в Украйна и е санкциониран, отбелязва Ройтерс. "Викрант" значително ще увеличи военноморския капацитет на Индия, като ще позволи на военноморските сили на страната да разполагат със самолетоносач на двете крайбрежия на индийския субконтинент, заедно с 10-те си ескадрени миноносеца, 12-те фрегати и 20-те корвети. Китай, който също има два действащи самолетоносача и работи по строежа на трети, разполага с много по-голям флот от 335 кораба, включително около 48 ескадрени миноносеца, 43 фрегати и 61 корвети.
Моди заяви миналия петък, че съображенията за сигурността в Индо-тихоокеанския регион и Индийския океан са били пренебрегвани твърде дълго. "Но днес този регион е голям приоритет за нас в сферата на отбраната. Така че ние работим по всички направления - от увеличаване на бюджета на военноморския флот, до повишаване на неговия капацитет", добави той.
"Викрант" - дълъг 262 метра и висок почти 60 метра - е първият самолетоносач, който Индия е проектирала и построила сама, отбелязва Си Ен Ен. Той има капацитет да побере 30 изтребителя и вертолета. Моди нарече самолетоносача "плаващ град" и "символ на местния потенциал".
Другият самолетоносач на Индия, "Викрамадитя", може да носи повече от 30 самолета. Самолетоносачът "Куин Елизабет" на Кралските военноморски сили на Обединеното кралство може да носи около 40, а самолетоносачите от клас "Нимиц" на Военноморските сили на САЩ могат да поберат повече от 60 самолета.
Очакваше се "Викрант", строителството на който струва около 200 милиарда рупии (2,5 милиарда долара), да бъде въведен в състава на индийските военноморски сили до 2017 година, но вторият етап от строителството му беше съпътстван от закъснения. Пускането на кораба на вода все пак е исторически момент за Индия, която вече е част от малка група държави, способни да построят подобен кораб. То представлява и значителен напредък за плановете на Моди да стимулира вътрешното производство на отбранителни продукти.
Новият самолетоносач носи същото име като първия индийски самолетоносач, закупен от Великобритания и приет на въоръжение през 1961 година. Първият "Викрант" е символ на националната гордост на младата страна и изиграва важна роля в няколко индийски военни операции - включително войната с Пакистан през 1971 година - преди да бъде изведен от експлоатация през 1997 година.
Въпреки че Индия вече ще разполага с два самолетоносача -"Викрамадитя" и "Викрант" - някои висшестоящи служители от военноморските сили публично заявиха, че страната се нуждае от поне още един. Правителството все още не е отпуснало средства за това. Пенсионираният вицеадмирал, който доскоро надзираваше напредъка по строежа на "Викрант", заяви, че изборът е между това да се действа сега или да се изостане. Той даде за пример Китай, който разширява военноморската си мощ, като "строи самолетоносачи с невероятни темпове". "Не можеш да построиш самолетоносачи за една нощ, това отнема време и затова е много важно да имаме повече кораби като "Викрант", които могат да защитават флота ни, да пътуват надалеч и да унищожават вражески кораби, преди те да достигнат до самолетоносача или до други кораби", каза той.
Между 2012 г. и 2022 г. Пекин прие на въоръжение два самолетоносача и започна работа по трети. Освен това той разполага с най-големия флот в света по численост - въпреки че този на САЩ все още го изпреварва по отношение на възможностите.
Мадху Наир, председател и управляващ директор на корабостроителницата в Кочи, каза, че строителството на кораба - макар и с огромни закъснения - ги е направило по-уверени. "Не казвам, че 13 години е най-доброто, определено можем да се справим по-добре. Но също така трябва да разберем, че го правим за първи път, така че не съм недоволен", добави той. Тъй като 76% от частите на кораба са доставени от местни производители - привлечени са около 500 индийски фирми - и военноморските сили, и корабостроителницата в Кочи твърдят, че цената на "Викрант" е инвестиция в повишаване на отбранителните способности на Индия. Корабостроителницата сега инвестира в нов док, който ще бъде готов до 2024 г., за да построи следващия индийски самолетоносач, каза Наир. "Надявам се, че одобрението за изграждането на следващия самолетоносач ще бъде получено. Ако това стане, ще бъдем готови за много по-бързи доставки", обеща той.