Първата премиера на Варненската опера се е състояла на 7 септември 1947 г., съобщават от културната институция. Под режисурата на Петър Райчев и диригентството на сина му, младия Руслан Райчев, се вдига завесата за постановката „Продадена невеста” от Бедржих Сметана, с която започва летоброенето на Варненския оперен театър. Художник е Асен Попов, хоров диригент - Димитър Младенов, балетмайстор - Асен Манолов. Главните роли изпълняват Добринка Влахова, Дора Цонева, Александър Филипов, Светослав Рамаданов, Николай Йорданов, Славейко Филев, Янка Кючукова и Йордан Чифудов.
Световноизвестният български тенор Петър Райчев се завръща в родината си в апогея на кариерата си, за да подпомогне младото българско оперно изкуство. През 1947 г. идва в родния си град Варна с мисията на основоположник, пръв главен художествен ръководител и пръв режисьор на Варненската народна опера, регистрирана на 6 април 1947 г.
В чест на 75-годишнината на Държавна опера – Варна е лимитирана серия специално вино, за чийто етикет е използван плаката на „Продадена невеста“ от 1947 г., дело на Асен Попов. То бе представено от Петър Райчев, импресарио и режисьор, носещ името на дядо си - основоположника на Варненската опера.

В момента екипът на операта е във ваканция, след концертите и спектаклите в Летния театър през последните месеци, но на Световния ден на музиката - 1 октомври, ще бъде поставено началото на новия сезон, в който ще продължат и събитията, посветени на 75-годишния юбилей на оперния театър във Варна.