В Стара Загора тази вечер ще се проведе европейската инициатива „Нощ на литературата“, съобщават от пресцентъра на Общината. В няколко „гнезда“ в града, на всеки 30 минути ще се чете един и същ откъс от произведение, като идеята е публиката да състави сама своя маршрут.  Началото е от 18:00 часа.
Локациите са:  Къщата на арх. Христо Димов, книжарница „Хеликон“ на бул. „Цар Симеон Велики“ № 100, Музей „Литературна Стара Загора", Къща музей „Гео Милев“, Арт ателие „еРЧе“ , Изложбена зала „Байер“, Фонтан „Пингвините“до Катедрален храм „Св. Николай“, Лятна градина на ресторант „При кмета“,  Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Инициативата ще продължи до 21:30 часа.
В „Къщата на архитекта“ - откъси от „Сладостта на живота” на Паулус Хохгатерер ще чуе публиката от доц. д-р Васил Хаджиилиев - пътешественик и писател, председател на Съюз на учените в Стара Загора.
„Произход” на Саша Станишич ще чете в книжарница „Хеликон” Моника Съртонева – майка на Рая и Борислава, новинар в БНР - Стара Загора.
Георги Тонев – учител в СУ „Максим Горки”, който обича да чете и се интересува от спорт и куиз игри, ще представи част от „Absolvo te“ на Георги Бърдаров в Музей „Литературна Стара Загора“.
Книгата „Хамнет” на Маги О’Фарел ще държи в ръцете си и сподели с участниците в инициативата Снежана Маринова – общественик и краевед. Тя ще бъде в компанията на Илчо Димитров, актьор в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора и ръководител на Театрална студия „Арте”, в Къща музей „Гео Милев“.
„Да опознаем Италия. Хиляди чудеса” на Елизабета Дами ще четат в Арт ателие „еРЧе”  Яна Ленова-Димитрова,  която обича да пътува и опознава България, колекционер на хубави спомени и народни носии; Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора“ и автор на сборника с разкази „Цвят от глухарче“, и д-р Теодора Иванова – творческа натура и естет, обичаща планината, кактуси, йога и приключения.
В книгата „Гардеробът” на Олга Токарчук ще надникнат тази вечер в изложбената зала „Байер“ Мария Козарова – представител на „Етносвят България” – Стара Загора и Татяна Иванова –  завършила магистратура в Полша, обичаща книги и кучета.
Откъси от „Смокинята” на Горан Войнович ще чуе публиката край фонтана на „Пингвините“ от Райна Димитрова – „Книжарница в куфар", и Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, дула, семеен консултант, психолог.
Част от „Досадникът“ на Анна Багряна ще представят в атмосферата на лятната градина на ресторант „При кмета“ Елена Азалова и Ивелин Керанов – пристрастени към книгите  актьори от ДТ „Гео Милев”, и Нина Йовкова – журналист и човек на словото, библиотекар в библиотека „Родина”.
Редове от „Сладко отмъщение АД” на Юнас Юнасон ще бъдат чути с познатите гласове на Мария Донева – поетеса и преводачка на книги за деца, и Здравко Георгиев – журналист, директор на Радио Стара Загора, а мястото е РБ „Захарий Княжески“.
В общо 17 населени места в страната тази вечер приятелите на книгата ще си подарят литературна емоция.  
„Нощ на литературата“ е европейска инициатива, която цели популяризирането на съвременната поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на неочаквани места. Тазгодишната визуална идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Литературата като мост между езиците, културите, държавите“ , припомнят от пресцентъра на Общината.