Безплатна Училищна Телерик Академия за програмиране ще започне за втора поредна година в Търговище през октомври. Тя се реализира в сътрудничество с Oбщина Търговище, Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и с подкрепата на BICA Services и ST6, информират от пресцентъра на кмета Дарин Димитров. 
В рамките на Академията в града ще бъдат сформирани две обучителни групи – една за ученици от 5 до 7 клас и втора, за ученици от 8 до 11 клас. Всяка група ще се състои от по 20 деца. Учебната програма ще е насочена към развитие на ключови умения за програмиране, чрез разработка на компютърни игри. Форматът на уроците (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните власти. Присъствените занимания ще се състоят в сградата на ЦПЛР.
Учениците от 12 клас също могат да се включат, като техните обучения ще се извършват единствено в онлайн формат. Освен в програмата за разработка на игри, те ще могат да се обучават и в програмите „Дигитални науки“ и „Уеб програмиране“.
Желаещите да участват в Академията трябва да кандидатстват през сайта на Училищна Телерик Академия и да попълнят приемен тест. Срокът за това е 2 октомври т.г. Не се изискват предварителни познания по програмиране.
Обученията ще започнат в края на октомври и ще се извършват от учители, сертифицирани от „Телерик“. Програмите са с продължителност от 72 учебни часа.
Провеждането на академии за програмиране и оказването на подкрепа за инициативи и обучения в сферата на IT сектора са сред приоритетите в управленската програма на кмета Дарин Димитров, припомнят от администрацията. 
Повече информация за програмите и може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия: https://www.telerikacademy.com/school?utm_medium=pr&utm_source=pr&utm_campaign=school-all