Синдикатът на българските учители (СБУ) смята, че трябва да бъдат възстановени помощните училища за деца с тежки форми на заболявания, каза днес във Варна лидерът на профсъюза Янка Такева. Тя припомни, че в момента лични асистенти придружават в класните стаи малчуганите със специални потребности, но не могат да им помагат в образователния процес. Необходими са екипи от ресурсни учители, както и обособени специални стаи, което не навсякъде е изпълнимо, обясни експертът.
По думите на Такева децата с по-леки заболявания могат да бъдат заедно с връстниците си. Ако здравословното им състояние е по-сериозно, е добре те да бъдат в отделна паралелка. За по-тежките заболявания обаче е нужен различен подход и затова е нужно да се възстановят помощните училища, като в 6-те икономически района в страната да има по едно такова, допълни Такева.
Във Варна днес лидерът на СБУ участва във Втория международен образователен форум, посветен на качеството на образованието в условията на дигитална трансформация. Негов организатор е Общината в партньорство с Министерството на образованието и науката и Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на форума е Икономическият университет.
Дигиталните технологии вече са оръдия на труда, но те изискват нова философия на преподаване, въвеждане на нови методики, посочи Такева. Според нея е изключително важно да се обърне специално внимание на междупоколенческата връзка. Поколението Z, което е сега в училище, е много по-различно, включително от предходните X и Y, смята тя. По думите й това изисква да се персонализира обучението, за да бъде постигнато качество на образованието.
СБУ работи по проект, посветен точно на изучаване на психологическите особености на поколението Z и квалификацията на учителите, допълни Такева. По думите й тази тема се разработва и на европейско равнище, защото е свързана с промяната на културата на училищната среда.
В момента няма недостиг на учители в страната, но постоянна задача на министерството трябва да бъде кадровото обезпечаване на системата с качествени преподаватели, каза още Такева. По думите й особено внимание трябва да се обръща на съвременната квалификация на преподавателите. Според Такева образователната системата разполага със седем пътеки за квалификация, само една от които е платена.