Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път в Стара Загора от 23 до 27 септември 2022 г., съобщават организаторите.
Форумът, чието първо издание беше през 2017 г., събира на едно място млади професионалисти, които представят дипломните си спектакли, участват в дискусии и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от доказани световни експерти в ролята на жури и ментори. 
Вдъхновението за фестивала идва от любим приятел и колега - Данаил Желев – Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г. По това време беше студент в НАТФИЗ. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която да помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да усъвършенстват себе си, разказват организаторите. 
Тази година събитието ще се проведе на сцените на Културен център “Стара Загора” и Държавен Куклен Театър - Стара Загора. За селекция в програмата кандидатстваха близо 20 представления от 15 страни. “Програмата на фестивала отразява събитията, които се случват в световен мащаб в последните две години. Това стана напълно естествено - темите за човешкото същество в ситуация на екологични проблеми, пандемия, екзистенциална криза вълнуват младите, които в момента търсят мястото си в точно този свят“, споделят от екипа на форума.
От Любляна, Словения, гостува Академия за театър, радио, филми и телевизия с представлението “Войцек“. Това е последната, незавършена пиеса на немския драматург, писател, политически активист и революционер Георг Бюхнер.
Кралската академия за сценични изкуства на Мадрид, Испания, идва с “Двойник” от Клау Домингес. Съзерцанието на двойника е специфична част от митологиите, която разглежда страха от самоунищожение или загуба на себе си. Индивидът просто вижда свое копие, но различно в същността си.
Студенти от Рим, Италия, възпитаници на Театрална академия “София Амендола” ще представят “Ще дойдат нежни дъждове” на Паоло Алесандри. Сюжетът ни отправя към последния ден на Земята или по-скоро края на човечеството, който се случва сега, в този момент.
Колеж „Тринити“ в Дъблин, Ирландия, са в програмата на фестивала с “Чумата” от Албер Камю. Класическият роман от 1947 г. изследва поведението на човешките същества по време на колективна екзистенциална криза. 
От Академия за изкуства в Берн, Швейцария, гостува спектакълът “Историята на Лари” от Мориц Праксмарер. Той показва средностатистически американец през 80-те години на миналия век, който иска едно: да бъде високо в небето. Воден от мечтата и напук на всичко, той отива в гаража си и започва да майстори.
От българска страна ще гледаме студенти на Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Класът на проф. Иван Добчев се включва с “Иванов-Барабанов”. Драматургичният материал ползва сюжетната структура на първата пиеса на Чехов „Иванов”, но в нея са вписани фрагменти и персонажи от „Вишнева градина” и „Чайка”.
Участват и студенти от Лондонски музикален колеж с “Мис Брекзит”. Колективно създаден спектакъл, който изследва борбата на мигранта. За да учи театър в англоезична страна, малко по малко губи идентичността си, превръщайки се в англо-версия на себе си.
Откриването на събитието, което ще се проведе на 23 септември (петък), ще започне с музика и street art пред Културен център “Стара Загора” в 19:00 ч. и ще продължи в залата с още изненади. Входът за откриването и закриването е свободен.
Осъществяването на фестивала би било невъзможно без подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора.
Проектът е реализиран също с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”. Медийни партньори са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, dolap.bg. Подкрепа оказват също Държавен куклен театър - Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески”.