Президентът и председател на управителния съвет на руската банка ВТБ Андрей Костин заяви, че банковият сектор в Русия до голяма степен е преодолял най-тежките последици от западните санкции и вероятно няма да бъде необходимо целият сектор да бъде подкрепен с допълнителни средства, предаде Ройтерс.
"Може би е твърде рано за коментари по въпроса, тъй като централната банка в момента анализира данните, но вероятно няма да е необходима рекапитализация на целия банков сектор", каза Костин по време на дискусия относно промените в руския финансов сектор. Тя се състоя в рамките на Източния икономически форум, който се провежда в руския град Владивосток.
По-късно банкерът добави, че Руската централна банка има възможност да намали основната си лихва от 8 на 7,5 процента, а след това и на 7 на сто, за да стимулира отпускането на кредити от страна на банките в Русия. Следващото заседание на борда на директорите на Централната банка на Русия по въпросите на паричната политика е насрочено за 16 септември.
ВТБ, която е втората по големина банка в Русия, отново излезе на печалба през юли, след като реализира рекордни загуби през първите 6 месеца на годината. Финансовата институция обяви вчера, че през тази година ще започне да отпуска кредити в юани и във валутите на други страни, които не са част от Западния блок.
Западните санкции срещу Русия, наложени поради инвазията й в Украйна, "отрязаха" Москва от глобалната финансова система и спряха достъпа й до близо половината от 640-те милиарда долара в злато и чуждестранни валути, на които възлизат нейните валутни резерви, отбелязва Ройтерс.  
По време на онлайн пресконференция в рамките на икономическия форум във Владивосток главният изпълнителен директор на най-голямата руска банка "Сбербанк" Герман Греф каза, че тя е на път да излезе на печалба и очаква позитивни резултати през тази година.
Греф отказа да направи конкретна прогноза за очакваните данни за дейността на "Сбербанк". Той допълни, че най-голямата руска банка, която е обект на санкциите, не се е нуждаела от капитализация, но благодари на централната банка в Москва за "изключително необходимата" финансова помощ, която тя предостави по-рано тази година. 
Герман Греф допълни, че "Сбербанк" очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия да се свие с 4,5 процента през 2022 г.