Габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" откри 77-ия си творчески сезон с гастроли на трупата в страната и премиерни спектакли. Още от 1 септември театърът поднови и своите гастроли, като започна от Добрич, а през месеца трупата ще гостува в София, Пловдив, Горна Оряховица и Златица, съобщиха от пресцентъра му.  
Емилия Илиева, връзки с обществеността в театъра разказа, че акцентът в началото на сезона е възстановяването на спектакъла „Жана д'Арк“ (с номинация „Икар“ през 2016 година в категорията „Водеща женска роля“ за Гергана Змийчарова). Сътворен по текстове на Шилер, пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора Петринел Гочев, спектакълът се завръща на габровска сцена с обновен актьорски състав - Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Димо Димов, Адриана Димова, Петко Койчев, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Виолина Доцева, Петър Рангелов, Любомира Башева, посочи Илиева.
Първото представление на „Жана д'Арк“ ще бъде утре, 8 септември, от 19:00 часа. Спектакълът разглежда контраста между света на властта и силата и този на момичето Жана, което със своята обаятелност и упование в Бог повежда армията в битка. С ярки образи и запомнящи се картини представлението засяга темата за светостта и нейното място в света през вековете до днес. 
Стендъп комедията „Хомеопатия за душата“ на Димитър Иванов-Капитана ще бъде представена на откритата сцена на Етографския музей „Етър“ на 17 септември от 19:00 часа.
На 13 септември от 19:00 часа в театъра гостува документалната комедия на Николай Гундеров „Завещанието на Марко Тотев“. Със своя неповторим стил и хумор Николай Гундеров се заема с превърналото се в емблема за неуспеха име на Марко Тотев.
На 30 септември в 19:00 часа Русенският драматичен театър ще представи спектакъла си „Образцов дом №6“. Авторският спектакъл на Орлин Дяков е комедия, развиваща се в дома на едно семейство, в което всеки е изявена личност. В спектакъла участват Мая Бежанска, Филип Аврамов, Татяна Цветкова, Йовко Кънев, Ивайло Драганов и Катерина Борисова.
Илиева информира, че в началото на септември е започнала и подготовката за Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл "Габрово 2023". Фестивалът ще се състои между 2 и 7 април догодина. По думите ѝ екипът на театъра ще селектира низ от родни заглавия и ще ги вплете в програмата си с подбрани спектакли от чужбина.