Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция "отхвърля неоосманското пречене" на Турция в съвместно изявление снощи с гостуващия в Атина френски външен министър Катрин Колона, предаде АНА-МПА.
Дендиас добави, че изявленията, идващи от Турция, са "неприемливи, нечувани и осъдителни" и отбеляза, че "ние нито се страхуваме, нито сме изплашени".
Попитан за вчерашните коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че Турция "ще дойде внезапно някоя нощ" на гръцките острови, направени по време на посещението му в Босна, Дендиас посочи, че турската страна прави все по-възмутителни и неприемливи изявления в последните дни и отново подчерта, че Гърция винаги действа на базата на международното право и международното морско право.
Той добави, че "всеки, който си мечтае за атаки и завоевания, трябва да помисли повече от веднъж", тъй като "ние сме повече от самодостатъчни в способността си да защитаваме нашата родина, нашата териториална независимост и нашата цялост".
Дендиас изтъкна още, че "ние сме абсолютно сигурни в нашите съюзи и отношението на нашите партньори". "ЕС вече демонстрира в случая с Украйна, че заплахите и нахлуванията в нарушение на международното право създават безпрецедентно единство и категоричен отговор".
Гръцкият външен министър напомни, че ден по-рано Ердоган е заявил, че "Гърция не е равна на Турция и не може да бъде неин събеседник".
"Турция заплашва Гърция с война, ако тя приложи правата си, произтичащи от международното право и международното морско право. Тя ежедневно нарушава националния ни суверенитет. Само през тази година са извършени повече от 6100 нарушения на националното въздушно пространство на Гърция, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушения на териториалните ни води", посочи Дендиас.
От своя страна френският външен министър Катрин Колона подчерта, че Франция "винаги е била и ще продължи да бъде на страната на Гърция" и че страната й следи отблизо всички развития по този въпрос.
Темата за Турция беше засегната и от премиера Кириакос Мицотакис по време на срещата му с Колона по-рано вчера. Коментирайки "агресивната реторика" на Анкара срещу гръцкия суверенитет, той изтъкна, че "Турция създава напрежение и подкопава регионалната сигурност и стабилност".
Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу от своя страна заяви по време на среща със словашкия президент Зузана Чапутова в Атина, че "ревизионистичната политика на Русия и Турция и незаконните действия на Турция са предизвикателство не само за Гърция, но и за целия Европейски съюз".