Стотици хиляди домашни помощници в Испания ще получат равнопоставен законов статут с работниците в други сектори, след като лявото правителство на Педро Санчес одобри постановление в тази насока на заседание на кабинета в Мадрид днес, предаде ДПА.
Домашните помощници, в това число, чистачи, градинари или гледачи на възрастни хора, ще получат правото на помощи за безработица, както и други права подобни на останалите работници. В допълнение те също така няма повече да бъдат освобождавани от работа, без да се посочват мотиви за това, а от 1 октомври работодателите им са задължени да се регистрират в системата за социална сигурност.
Това ще сложи край на историческа дискриминация, написа Педро Санчес в Туитър. А министърката на труда Йоланда Диас заяви, че Испания сега е по-добра страна.
По-голямата част от домашните помощници в Испания са жени. Около една трета са над 55 години. 44 процента са имигрантки, а над половината работя на непълно работно време.
Испания бе порицана от Европейския съд през февруари за дискриминация срещу домашните помощници. Съдът постанови, че изключването на домашните помощни от помощите за безработица е нарушение на европейското законодателство.
В Испания има около 370 000 официално регистрирани домашни помощници. Но се смята, че още 200 000 работят незаконно.