Унгария предвижда да създаде независим орган за борба с корупцията с надеждата да успокои опасенията на Брюксел и да бъдат деблокирани европейски средства за нея, предадоха световните агенции. Това се казва в постановление, публикувано вчера вечерта. 
Новият орган, който трябва да бъде учреден до 21 ноември, ще бъде натоварен със задачата да предотвратява, открива и намира решение на нередностите, свързани с управлението на европейските средства, се казва в документа, публикуван в Държавен вестник.
Паралелно с това ще бъде създадена и работна група, която ще бъде натоварена със задачата за борба с корупцията, съставена основно от членове на правителството и на неправителствени делегати, се казва още в постановлението.
ЕС е обезпокоена във връзка с използването на средства от бюджета на съюза от правителството на националиста Виктор Орбан, който е на власт без прекъсване от 2010 г. Тя изтъква като мотив за тези свои притеснения условията за възлагане на обществени поръчки, както и липсата на контрол и прозрачност.
Сега Будапеща посочва, че предприема реформи в отговор на процедурата, подета през април от ЕС, която може да доведе до суспендиране или намаляване на някои европейски средства за Унгария за периода 2021-2021 г.
Според Йозеф Петер Мартин, представител на организацията "Трансперънси интернешънъл" в Унгария човек може да се съмнява, че една институция може да бъде независима при настоящия режим, за да се бори с корупцията.
Будапеща би трябвало да получи от ЕС 5,8 милиарда евро средства за възстановяване на икономиката от последствията от пандемията, но унгарският план за усвояване на тези средства все още не е одобрен от Брюксел заради проблеми с корупцията и опасения във връзка с правовата държава.