В засегнатия от наводнения Пакистан, където безпрецедентен сезон на мусоните отне живота на стотици хора, дъждовете сега заплашват известен археологически обект, датиращ отпреди 4500 години, предаде Асошиейтед прес, като цитира местни представители. 
Останките от Мохенджо Даро, които се намират в южната провинция Синд край река Инд и са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се смятат за едни от най-добре запазените градски селища в Южна Азия. Те са открити през 1922 г. и до днес мистерия обгражда изчезването на цивилизацията им, която съвпада с тези в Древен Египет и Месопотамия. 
Наводненията не са засегнали директно Мохенджо Даро, но рекордните дъждове са нанесли щети на останките от древния град, обясни пред Асошиейтед прес Ахсан Абаси, уредник на обекта. "Няколко големи стени, построени преди близо 5000 години, се сринаха заради мусонните дъждове", разказа той. 
Десетки строителни работници под наблюдение на археолози са започнали възстановителни дейности. Уредникът не каза каква е приблизителна стойност на нанесените щети в Мохенджо Даро.
Голямата полусферична структура на обекта е непокътната, каза Абаси. Но дъждовете са повредили някои външни стени, а също и такива, разделящи отделни стаи в комплекса.
Той обясни, че цивилизацията на Мохенджо Даро е изградила сложна дренажна система, която била критично важна при наводнения в миналото.
Въпреки че природната стихия засегна цял Пакистан, провинция Синд е сред най-тежко пострадалите.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш планира да посети наводнените райони в страната на 9 септември. Според пакистански служители той ще пътува до провинция Синд, но не е ясно дали ще дойде и до археологическия обект, отбелязва Асошиейтед прес.