Китай регистрира най-топлия месец август от 1961 г. насам , когато започва да се води метеорологична статистика в страната, предаде Франс прес, като цитира китайската държавна телевизия.
В последните седмици азиатската страна бе обхваната от необичайно дълга гореща вълна.
През изминалия месец август средната температура в Китай е била 22,4 градуса по Целзий, което е с 1,2 градуса над предишния рекорд за всички времена, съобщи телевизията, като се позова на метеорологичната служба.
Горещите вълни през лятото не са необичайни в страната, особено в сухите западни и южни части. Китай обаче е изправен пред екстремни климатични условия тази година, които се  влошиха в резултат на глобалното затопляне, смятат учените.
Около 267 метеорологични станции в цялата страна изравниха или счупиха температурни рекорди миналия месец.
Тазгодишният август е и третият най-сух месец в Китай, като средното количество на валежите е било с 23,1% по-ниско от обичайното.
Това лято "броят на дните с големи горещини беше необичайно висок", казват местни метеоролози и уточняват, че последствията продължават да се усещат.
В някои провинции температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий в последните седмици, което доведе до почти системно използване на климатици. Това пък създава проблеми на електрическата мрежа, отбелязва Франс прес.