Потребителските цени в Нидерландия през август са се повишили с 12 на сто на годишна база, което е рекорд за страната от 1945 г., показват официални данни, цитирани от Франс прес.
С основен принос за високата инфлация са цените на енергията, посочва нидерландската Централна статистическа служба (CBS). През август енергията е със 151 на сто по-скъпа, в сравнение със същия месец година по-рано. През юли разликата беше 108 процента, допълва CBS.
Увеличението от 12 процента, регистрирано през август, е абсолютен рекорд, тъй като откакто има официални месечни данни, от 1963 г., подобен процент не е регистриран. Според неофициални данни 12 процента инфлация в Нидерландия за последен път е отчетена през 1945 г., отбелязва Франс прес.
Освен енергията, принос за ръста на инфлацията имат е цените на дрехите и храните (+13,1 на сто), особено тестените изделия.
Годишното увеличение на цените на бензина на бензиностанцията, от друга страна, е по-ниско през август, отколкото през юли. Автомобилните горива са били с 16,7 на сто по-скъпи през август, отколкото през същия месец на миналата година, в сравнение с 24,6 на сто на годишна база през юли, според CBS.
Инфлацията в Нидерландия расте стабилно повече от година, като през август миналата година надхвърли 2% за първи път от много време насам.