С военен ритуал и камбанен звън Велико Търново чества 137 години от Съединението на България.
Пред сградата на Общината с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Учениците от ПМГ „Васил Друмев представиха литературната композиция „Българийо, за тебе те умряха!“. 
В словото си заместник-кметът проф. д-р Георги Камарашев припомни ролята на бележитите търновци, създали в старопрестолния град първия комитет „Единство“ още след Освобождението, чиято основна кауза е националното обединение. Хората, които го създават са Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов,  каза проф. Камарашев. Той открои и ролята на Сава Муткуров, който убеждава княз Батенберг да подкрепи знаковия общонароден акт, довел до единството на българите от двете страни на Стара планина. 
„Днес, 137 години по-късно, имаме нужда от каузи, обединение около ценности и единение на хората от двете страни на Осогово под знамето на Европейския съюз“, завърши словото си той. 
Пред паметника „Майка България“ беше отслужен благослов, а с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от граждани и институции. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ премина в тържествен марш. В 12:00 часа камбаните на Царевец и на всички църкви огласиха старопрестолния град.
Празничната програма ще завърши с прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 21:00 часа и ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.