С военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за обединение и независимост врачани днес във Враца беше отбелязан Денят на Съединението.
„Днес, когато времето ни изправя пред поредните изпитания, трябва да си зададем въпроса дали наистина сме единни, дали дрязгите помежду ни, политическите ежби и реваншизмът са онези, които ще ни водят или политическият разум, компромисът и визията занапред са онези, които трябва да следваме“, каза кметът на Враца Калин Каменов в словото си по повод 137 години от Съединението. Той добави, че вярва в мъдростта на българския народ, че можем да прощаваме, да намираме консенсус и разбиране помежду си, за да обединим усилията си така, както са го направили нашите предци. Това е урокът, който трябва да си припомним и да научим днес – само от задружните ни усилия зависи дали наистина ще честваме Съединението, подчерта в словото си кметът на Враца.
Благодарствен молебен отслужи Врачанският митрополит Григорий. Военнослужещи от почетния караул на Врачанския военен гарнизон и много граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните във Враца.