С тържествен общоградски ритуал в Разград отбелязаха 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Десетки признателни жители дойдоха на площад „Възраждане“, за да се преклонят пред паметта на дедите ни, дали живота си за свободата, за да я има обединена и силна България. В знак на почит пред делото и подвига на героите ни сведоха глави представители на държавната и местната власт, на културни и образователни институции, на различни организации.
В словото си председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев подчерта значимостта на тази дата в историята ни. Той припомни и уроците на Съединението, актуални и днес. Ненчев спомена също приноса на разградчани в защитата на Отечеството след сръбското нападение. „Съединението на България и Източна Румелия е примерът за постигането на националните ни цели в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната ни. И сега ключът към това е духът на Съединението, ключът, който няма да допусне идеологически, класови и други деления да възпрат възхода на страната ни", допълни Стоян Ненчев.
Венци и цветя на признателност пред Войнишкия паметник положиха ръководството на община Разград и областната администрация, представители на институции, политически партии, общественици и признателни граждани. 
Букет от фолклорни ритми поднесоха танцьорите от Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“, Детска танцова школа „Хорце“ и Детски танцов състав „Капанче“. В празничната програма участие взеха още Илия Рибицов и Текин Зекериев от класа по поп пеене към Центъра за работа с деца, с изпълнения на националния химн и песента "Моя страна, моя България".