В Плевен с военен ритуал, с участието на курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", военнослужещи от 12-та авиационна база в Долна Митрополия и от военното формирование 22 160, бе отбелязан Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
По традиция честването се състоя пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина, където се събраха десетки граждани. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. свещеници отслужиха панихида.
В словото си кметът на община Плевен Георг Спартански отбеляза, че Съединението е постигнато не по волята на партиите и на политиците, които са водили държавата в годините след Освобождението, а по волята на българския народ. "България, разкъсана на своите съставни части, не попита Великите сили дали може, съгласни ли са, какво мислят за едно обединение. Българите взеха своето решение сами, не правиха консултации, не чакаха подаяние и помощ от никого. Като един се вдигнаха, за да направят реалност нашия национален идеал – обединена България", подчерта Спартански.
"Нека да докажем, че сме достойни наследници на своите предци, научили сме поуките на историята, научили сме се да я четем и тълкуваме, да извличаме ценното от нея. Нека да дадем на бъдещите поколения поводи за гордост и самочувствие, включително и с личен пример пред опасностите, пред които е изправена родината ни", каза още плевенският кмет. 
В знак на признателност към загиналите за Съединението на България бяха поднесени венци и цветя. 
По повод значимата дата от българската история тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще се състои концерт на рок група "Криминале" с участието на Биляна Добрева.